Ga naar de inhoud

Brabant schieten

Activiteiten

Is in de regio, de algemene benaming voor het Kaliber .32, wipschieten. Kaliber .32, wil zeggen, een kogeldiameter van ongeveer 15mm. Typerend voor het wipschieten zijn: kogel gewicht 15 tot 17 gram en een kruitlading (zwart ofwel salpeterbuskruit) van maximaal ½ gram.

Tijdens het Koningsjaar van Piet Colsters (1975), zijn er een tweetal enkelloops jachtgeweren (kaliber .12) aangeschaft, deze zijn tijdens het Koning schieten, letterlijk aan flarden geschoten.

Hierop heeft de guld, bij Machinefabriek van Knegsel, uit Wintersel, een solide kaliber .12 wapen laten maken. Omstreeks 1990, is samen met Knegsel, Vessem en Luijksgestel, tijdens de vrije wedstrijden het Kaliber .32, wipschieten geïntroduceerd. Bij van Knegsel is hiervoor een zogenaamde wisselloop gemaakt.

Zoals wel meer gebeurd is ook hieruit een eigen competitie gegroeid, de grote promotor, was en is Piet Bax van het St Martinusgilde, Luijksgestel

In de aanloop hiervan is door de guld, een specifiek kaliber .32 geweer aangeschaft. Vanaf oktober 2003, kampen, viertallen, van de gilden van Vessem, Riethoven, Luijksgestel, Knegsel en Eersel, individueel om de zilveren speld, en als viertal om het wisselschild.

Op toerbeurt wordt geschoten op de verschillende gildenterreinen, per wedstrijd zijn er 3 dagprijzen.

©  2012 - 2024    www.schuttersgilde-eersel.nl
Terug naar de inhoud