Ga naar de inhoud

Processie Werbeek

Activiteiten

Werbeeck een aanzienlijk gehucht onder het fraaie dorp Rethy, zo’n twee uur gaans van de grens.

Tussen 1650 en 1685 oefende Gregorius Sichmans van de abdij van Postel, in Eersel de geestelijke bediening uit. Het waren jaren van rampspoed, naast geloofsvervolging, werd het dorp geteisterd door: eene pestziekte. Vanaf 1661 hebben de inwoners van Eersel beloofd,jaarlijks , eene bedevaart naar Werbeeck te doen, de pest werd hierdoor gestuit. De processie vertrok gewoonlijk op 26 Juli, op de feestdag van de H. Anna, de moeder van de H. Maagd.

Op 16 Mei 1887 is de broederschap der processie van O.L. Vrouw van Werbeeck, kerkelijk opgericht. Tot 1899, ging men te voet en met karren, vertrek op 25 Juli om ongeveer 11 uur. Op de Witreit en in Postel nam men drie kwartier oponthoud. De terugtocht was de 26ste om ongeveer half 12. Besloten is, vanaf 1899, de bedevaart op een dag te doen, eerst per extra tram later per bus, het deelnemers aantal lag tussen 200 en 300, mannen vrouwen en kinderen.

Tegenwoordig is de bedevaart op de laatste zaterdag van Juni, en word opgeluisterd door zowel, Harmonie De Goede Hoop, het Onze Lieve Vrouwe gilde als het St. Catharina Barbara gilde. Het programma bestaat uit een viering in de kerk van Retie, een serenade en vendelgroet op het plein voor het gemeentehuis, het nuttigen van de Erewijn bij de burgemeester, en de daadwerkelijke processie naar de kapel van Werbeek. Na het rozenhoedje opgeluisterd met gezang, gaat een ieder zijns weegs.

©  2012 - 2024    www.schuttersgilde-eersel.nl
Terug naar de inhoud