Ga naar de inhoud

Hoofdman - Frans Lepelaars

Onze Gilde

Op 20 juni 2023 was het zover, bijna een jaar na het overlijden van onze oude Hoofdman Toon van de Ven. De reden om zo lang te wachten was uit eerbetoon aan Toon, postuum was hij zo nog Hoofdman tijdens onze Kringgildedag 2023.


Onze nieuwe Hoofdman is Frans (Sis) Lepelaars, zoon van onze gildebroeder Driek Lepelaars en Lies Schoenmakers. Sis is gildebroeder vanaf 1983 en al tamboer van voor die tijd als huurling.

Toen Driek van de Ven, de  buurman van Familie Lepelaars en destijds tevens ook Hoofdman van ons gilde, bij Driek Lepelaars kwam. Met de woorden "zondag is de Kringgildedag en ik heb ginne tamboer". Op diezelfde dag nog is Frans Lepelaars van de drumband af gegaan en als huurling bij ons gilde begonnen als tamboer. Tot zijn 24 jaar is hij huurling geweest en toen is hij als lid bij ons gilde gekomen. Omdat zowel zijn Opa als Vader beide Driek lepelaars genaamd ooit koning waren van ons gilde, voelde Frans zich verplicht om in hun voetsporen te treden. Frans heeft twee maal aan het Koningschieten deelgenomen maar helaas de koningsvogel nog niet om gekregen. Toen het Hoofdvaandel opnieuw verpacht werd was dit zijn doel. Op de eerste dinsdag van december 2013 werd het Hoofdvaandel opnieuw verpacht. Frans (Sis) Lepelaars is vanaf die tijd Vaandrig tot hij op 20 juni 2023.

Tijdens deze avond is op traditionele wijze de nieuwe Hoofdman bekend gemaakt, en wel door het aanbieden van een potje bier.
Frans (Sis) Lepelaars is, totdat hij de piek overdraagt, Hoofdman van ons Guld.

Typerend is dat hij de zoveelste Hoofdman is wiens wieg op Schaak stond.
Omdat hij, zoals menig voorganger Vaandrig was, komt het Vaan vacant, op deze dag is afgesproken het vaan opnieuw te verpachten de 1ste dinsdag van december 2023.

Om onze oude Hoofdman te eren is afgesproken een naambord te plaatsen aan de nieuwe toegangsweg naar ons onderkomen, en wel op de plek waar hij bij de opening nog aanwezig was. De onthulling is gebeurd de 1ste zondag van augustus 2023, tijdens het teren en krentenbollen.©  2012 - 2024    www.schuttersgilde-eersel.nl
Terug naar de inhoud