Ga naar de inhoud

Vrije wedstrijden

Activiteiten

Twee maal per jaar, namelijk op 2de Paasdag en de 1ste zondag na 15 oktober, wordt het schietterrein op de Rosheuvel ingericht voor een vrije wedstrijd.

Het onderling schieten van vrije wedstrijden ontstond ver voor 1970 en wordt gezien als start voor het ontstaan van de gewaardeerde Kempen-competitie. Op de wedstrijddag, start men om 13.00 uur met het kopen van loten voor het schieten op de Zware-  en de Kleine Post, en, met het inschieten op onderdelen als Kampioen, Personeel en meer recent de Brabander (Kaliber .32). In de wintermaanden is het vroeg donker en moet men vaak noodgedwongen stoppen met de wedstrijden.

De datum in oktober lijkt bijzonder, maar had direct verband met de opening van het jachtseizoen, in den beginne werd deze najaarswedstrijd, door jager Piet Paridaans rijkelijk voorzien van wildprijzen uit het veld, zoals hazen, konijnen en fazanten.

Later met het slinken van de wildstand, konden winnaars van de verschillende onderdelen ’s avonds huiswaarts keren, in gezelschap van een levende vetgemeste en kloekende kalkoen, of een aantal hanen.Sinds de jaren ‘90 is de fraaie, levende have van vroeger, vervangen door vleesschotels en gaat menig gildenbroeder en/of -zuster nog even goed-gemutst met diepvriesgoed naar huis.

Géén fanatieke competitiewedstrijd, maar een gezellig samenzijn met gildenbroeders uit Luijksgestel , Valkenswaard, Vessem, Knegsel, Lommel en soms zelfs met gilden uit Waalre, Leender-Strijp of Ospel. Zo gaan onze gildenbroeders al 35 jaar op pad om de onderlinge banden en kassen te sterken.

©  2012 - 2024    www.schuttersgilde-eersel.nl
Terug naar de inhoud